Arkkitehtien, kriitikoiden ja asiakkaiden lausuntoja

Alla vanhoja arkkitehtien lausuntoja, joilla he halusivat antaa tukensa keramiikantekotavalleni, joka poikkesi suuresti 70-luvulla ja 80-luvun alkupuolella tässä maassa vallalla olleesta. Aikana, jolloin ”ornamentti oli rikos” ja vain pelkistys hyväksyttyä, aloin tehdä keramiikkaa. Ensin 70-luvulla dreijailin enimmäkseen karjalaisia punasaviruukkuja ja –kannuja, joita rakastin. Bomban talon rakentamisen aikoihin minut sen taholta suorastaan painostettiin myös kynttilälyhtyjen tekoon.

Näin syntynyt ”Sinikan savipitsiä” (rek. tuotemerkki ) oli aika kaukana hyväksyttävästä ”yhden raidan koristelusta”. Kuitenkin se hullaannutti niin Nurmeksen Bomba-talossa, kuin Helsingin Habitare – ja Turun Ars & Antik- messuilla kohtaamani, hiukan koristeellisuuttakin elämäänsä kaipaavat, pelkistyksellä melkein (omien sanojensa mukaan) ”nälkiinnytetyt” suomalaiset.

Pitsikeramiikkaani en kuitenkaan ollut ”tehnyt tekemällä”, vaan se syntyi sisältäni, itsellenikin yllätyksenä, varmaan samoista tiedostamattomista lähteistä kuin puupitsikoristelutkin aikoinaan karjalaisiin, muuten askeettisiin taloihin.

Rakastan myös pelkistystä, mutta en voinut hyväksyä sen julistamista ainoaksi autuaaksitekeväksi, varsinkin, kun ”kantasuomalaisiin” on sekoittunut sodan jälkeen Karjalan kansaa. Siihen kuulun itsekin, isäni synnyinkodista Raudun Raasulin kylältä oli matkaa Pietariin n.60 kilometriä. Äitini suvussa Valkjärvellä oli tehty 1800-luvun alkupuolelta alkaen, usean sukupolven ajan esim. linjakkaita, siroja rekiä, jopa verhoituja kiesejä Pietarin tarpeisiin. Koirasten suku oli Valkjärven tunnetun ajokaluteollisuuden alkuunpanijoita.

Koska sain mielestäni aivan kohtuutonta kritiikkiä v.1984 esim. alan korkeimman oppilaitoksen parin opettajan taholta ”kansan maun pilaajana” jne, pyysin arkkitehti Erkki Helasvuon opettajien, akateemikko Reima ja arkkitehti Raili Pietilän mielipidettä töistäni. He olivat, piirtämänsä Lieksan kirkon rakennustöitä valvomassa käydessään, nähneet suuren valaisinryhmäni Helasvuon piirtämässä Juuan kunnantalossa. Pietilöitten lausunnon avulla sain ensimmäisen työskentelyapurahani. Myöskin suuresti arvostamani Uuden Suomen taidekriitikkoguru A. I. Routio antoi lausunnon, joka kohensi itsetuntoani ja rohkeuttani.

Juuka 6.2.2006
Sinikka Häyrinen

Arkkitehtien lausuntoja

Airi Hortling

”Sinikka Häyrinen on rohkea keramiikka-alan taiteilija ja valmis vastaanottamaan suuria haasteita sekä taiteilijana että keramiikkamateriaalien ja muotojen konstruoijana. Hänellä on itsenäinen ote ja aito lähestymistapa muotoa ja koristetta yhdistävässä työskentelyssään. Hänen työnsä ilmaisevat esteettisesti kuvioiden ja muotojen rajankäyntiä uuden ja vanhan välillä. Hänen teoksissaan syvälliset ajatukset yhdessä keramiikkamateriaalin kanssa tarjoavat moni-kerroksellisen kokemuksen katsojalle.

Sinikka Häyrinen on löytänyt itsestään poikkeuksellisen luovan ihmisen toimintatavan PR-ihmisenä ja modernina taiteilija-yrittäjänä. Hän on sarjatuotantotyön suunnittelija ja kouluttaja. Katsoen Pohjois-Karjalan tulevaisuuteen hän on alihankintatöiden kehittäjänä motivoitunut omasta aihealueestaan, jota hän vie innostuneesti eteenpäin. Hänen tavoitteensa on Pohjois-Karjalan Keramiikkakulttuurin edistäminen. Toivon, että hänet huomioidaan apurahoja jaettaessa.”

Taiteiden lisensiaatti Airi Hortling
Taideteollinen korkeakoulu
Helsinki 2004

Reima ja Raili Pietilä

”Käydessämme Juuan kunnantalossa näimme tilaan voimakkaan ja tiheän bysanttilaisen tunnelman luovan muuta esineistöä täydentävän valaisinsikermän.

Sinikka Häyrisen saviesineiden valmistus on pitkän tradition jatkamista meillä paikallisuuden ja kansanperinteen tukemalla perustalla .Mieleen tulevat intialaiset ruukkukynttilälyhdyt tai se kansantaide, mikä syntyi mattojen ja ryijykudonnaisten käytöstä talonpoikaisessa kulttuurissa. Savipitsipintaisia ruukkuja voidaan pitää paluuna vuosisatamme alun kokeiluhenkiseen jugendin keramiikkaan. Sinikka Häyrisen monipuoliset työt luovat merkittävästi perustaa savitraditiolle ja saven käytön taidekäsityölliselle kehittämiselle.

Moderni nykyaika tarvitsee karjalaisbysanttilaisen perinteen tunnistajia ja vanhan uuteen yhdistäjiä”.

Reima Pietilä, akateemikko
Raili Pietilä, arkkitehti
1988

Jouni Koiso- Kanttila

”Keramiikkataiteilija Sinikka Häyrinen on mielestäni työskennellyt mielenkiintoisella tavalla keramiikan uusia mahdollisuuksia luovasti tutkien. Hänen töissään on aistittavissa taiteilijan työlle ominainen herkkyys ja näin ne kiitettävästi erottuvat maassamme yleisestä savipytty-tuotannosta, jota kovin lukuisat savipajat harrastelevat. Sinikka Häyrinen on Birger Kaipiaisen ja Suku Parkin tavoin etsimässä keramiikkatyölle uusia muotoja ja käyttötapoja – silti säilyttäen vahvana kosketuksen vanhaan perinteeseen. Juuri tuo vanhan läsnäolo uusissa muodoissa ja uudistetussa työtekniikassa antaa taiteellista syvyyttä Sinikka Häyrisen töille. ”

Jouni Koiso- Kanttila
arkkitehtuurin professori
Oulu 1988

Risto Eräpohja

”Etsiessäni suunnittelemaani kelohonkaiseen ravintolaan valaisimia, huomasin valikoiman Suomessa olevan todella vaatimattoman. Koska kysymyksessä oli ravintola Lapissa, jouduin luonnollisesti ottamaan huomioon paikan ja rakennusmateriaalin asettamat vaatimukset.

Aivan sattumalta osuin kesällä -85 Nurmeksessa Bomban taloon, jossa oli meneillään Sinikka Häyrisen keramiikkanäyttely. Hänen mallistonsa täytti kaikki toivomukseni, joten pääsimme sopimukseen, joka tyydytti myös Hotelli Kakslauttasen ravintoloitsija Jussi Eiramoa.

Sinikka Häyrisen valaisimet ovat herättäneet asiakkaissa suurta ihastusta.”

Risto Eräpohja
rak. arkkitehti
Turku 1988

Jaakko Puro

”Olen käyttänyt suunnittelemissani ravintoloissa ja hotelleissa, kuten Grand Hotel Tammerissa, Hotelli Ilveksessä, Hotelli Kimmelissä ja Hamburger Börsissä mm. Sinikka Häyrisen keraamisia valaisimia. Valaisimet ovat herättäneet ihastusta niin asiakkaiden kuin ammattilaisten silmissä.

Toivoisin, että Sinikka Häyrinen pystyisi kehittämään taidokkaista valaisimistaan käyttöesineitä ja sarjoja, joita kauneutensa ja ajattomuutensa suosittelen myös julkisiin tiloihin.”

Jaakko Puro
arkkitehti
Helsinki 1991

Anja Röpelinen

”Säyneisten kirkonkylän v.1896 rakennettu kansakoulu (n.300 neliömetriä) muutettiin pianistiperheen kodiksi, sekä konsertti- ja harjoittelutiloiksi. Keramiikkataiteilija Sinikka Häyrinen ideoi ja toteutti rakennuksen uniikin valaisinkokonaisuuden, joka käsittää toistakymmentä erilaista yksittäistä valaisinta ja kaksi kattovalaisinasetelmaa. Huonekohtaisesti suunnitelluista valaisimista koostuu harmooninen sarja. Rakennuksen muutoshankkeen suunnittelijana kiittelen Häyrisen kykyä tunnistaa tilojen ominaispiirteet ja korostaa niitä valaisimillaan. Myös hänen asiakasta kuunteleva, silti itsenäinen ja omia vaivoja säästämätön tapansa työskennellä on merkillepantava. On ollut antoisaa työskennellä yhdessä. Häyrisen tähänastinen tuotanto monipuolisuudessaan kuvastaa taiteilijan luovuutta sekä taipumusta ja taitoa paneutua mitä erilaisempiin kohteisiin.”

Anja Röpelinen
arkkitehti SAFA
Oulu 1998

Taidekriitikkojen mielipiteitä

A.I. Routio

”Ei ole epäilystäkään siitä, että Sinikka Häyrisen keramiikkataide on erittäin yksilöllistä, rakkaudella ja suurella huolellisuudella tehtyä. Näen sen nimenomaan itäsuomalaisena vaihtoehtona, rikkaan karjalaisen käsityöperinteen uutena ja täysipainoisena muunnelmana. Viime vuosien ja vuosikymmenten suomalainen keramiikkataide on yltänyt hienoihin saavutuksiin myös pelkistyksen linjalla ja korostamalla materiaalin luonnetta, mutta ei tietenkään ole toivottavaa, että tämä olisi ainoa arvostettu ja tukea saava linja.

Itäsuomalaiselle mielikuvitukselle, muotorunsaudelle ja kuviokielen sadunomaisuudelle, jopa romanttisuudelle tulisi myös jäädä tilaa, ja nimenomaan Sinikka Häyrisen keramiikassa nämä piirteet pääsevät hyvin oikeuksiin. Toivoisin siksi tämän taiteen saavan myös ansaitsemaansa tukea ja suopean verotusteknisen kohtelun.”

A.I. Routio
taidearvostelija evp.
Helsinki / Uusi Suomi / 1991

Lyder Nes. Åkrehamn

”Sinikka Häyrisen keramiikkataide – joka on syntynyt luonnon lehti- ja varsielementtien, muotojen, ja värien pohjalta – antaa nerokkaan todistuksen siitä, että luontoäiti voi edelleenkin olla ideoitten antajana lahjakkaille ja luoville ihmisille.” (konsulaatin suomennos)

(Avajaisnäyttelystä Wepo Mobel & Design Senter, Kopervik )

Lyder Nes. Åkrehamn
taidearvostelija
Haugesunds Avis / Norja / 1990

Susanne Pettersson

”Kukkina versovaa keramiikkaa. Sinikka Häyrinen on kasvattanut keraamisia kukkia: ruusuja ja tulppaaneja. Kynttilänjalkojen, ruukkujen ja vatien väritys ja ornamentiikka muistuttavat etäisesti bysanttilaista muotokieltä. Syvät ja hienot värit, kuten ”Tulppaaniristissä ” ja ”Tulppaaniringissä” , toimivat hailakoita värivalintoja paremmin. Muodoiltaan mehevät kynttilänjalat liikkuvat ensinäkemältä kauneuden ja kauheuden rajoilla – suuri osa meistä on kasvanut arvostamaan 1950- luvulla alkaneen suomalaisen taideteollisuuden nousukauden myötä puhtaita linjoja ja yksinkertaisia muotoja. Häyrisen rehevyys on kuitenkin hyvin hallittua ja saattaa kuin varkain kääntyä hauraudeksi, kuten teoksessa ”Tummalehtinen kukka”.

(Näyttelystä ”Kaunis turhuus” Alexin Galleria, Aleksanterinkatu 9 , Kluuvin kauppakeskus )

Susanne Pettersson
taidearvostelija
Helsinki / Karjalainen / 1990

Maila-Katariina Tuominen

”Sinikka Häyrisen Mustikka-keramiikassa ovat samat vihreän ja sinisen sävyt kuin vuosisadan taitteen Iris-keramiikassa. Esineiden muodoissa on lujuutta ja tarvittavaa yksinkertaisuutta.

Sinikka Häyrisen punasavinen Mustikka-astiasto on juukalaista laatukäsityötä.”

(Juukalaisten käsityöläisten näyttely. Verkaranta, Tampere 1994)

Maila-Katariina Tuominen
toimittaja, kriitikko
Aamulehti 1994

Kataisen Kabinetin valaisinryhmä (3 kpl)

Asiakaslausuntoja

Asiakkaiden ja asiakaspariskuntien lausuntoja 2008, joilla he halusivat tukea Sinikan oppipoika-kisällihanketta harvinaisten taidekäsityöläistaitojen siirtämiseksi.

Laulajatar ja pianotaiteilija, Säyneinen

” Vuonna 1994, jolloin remontoimme kodiksemme Säyneisen vanhaa hirsirunkoista koulua (vuodelta 1896), tuntui itsestään selvältä pyytää apuun taiteilija Häyristä. Lähes kaikki valaisimet kodissamme ovat hänen käsistään lähteneitä: jokainen valaisin on ”istutettu ” ja suunniteltu ympäristöönsä sopiviksi. Poikkeuksetta valaisimet ovat ihastelun kohteita riippumatta näkijästä. Meille luonnonmateraalia olevan valaisimen valo tuo arkeen juhlahetken. Tapanamme on myös työmatkoilla liikkuessamme kotimaassa ja muuallakin tutustua käsityötaiteen tarjontaan. Häyrisen työt poikkeavat edukseen muista – Häyrinen on oman tiensä kulkija; hänellä on jatkuvasti uusia ideoita ja innovaatioita, joita hänen tulisi päästä toteuttamaan. Siksi toivomme, että kyseessä oleva koulutusprosessi saisi kaiken mahdollisen tuen. Se mahdollistaisi nuorille ammattilaisille arvokasta oppia sekä toisaalta antaisi Häyriselle tarvittavaa aikaa kehitellä uutta.”

Laulajatar ja pianotaiteilija
Säyneinen

Arkkitehti, Juuka

” Olen 60-luvulta lähtien ollut tekemisissä julkisten tilojen ja myös kotien sisätilojen suunnittelussa. Menneet vuosikymmenet olivat henkisesti kuivakiskoisia. Esimerkiksi sisustus- ja valaisin-tuotteet olivat kaavamaisia ja niukkailmeisiä. Sinikka Häyrisen keramiikkavalaisimet ovat niitä tuotteita, jotka tuovat interiöörisuunnitteluun uutta henkevyyttä ja rikkautta. Mielestäni Sinikka Häyrisen esille tuoma ajatus lisätä taiteellisesti arvostettujen kauniitten keramiikkavalaisinten tuotantoa sopii nykypäivään erittäin hyvin. Perinteeseen liittyvää monipuolista sisustustuotantoa tarvitaan. Sinikka on ilmaissut selkeästi osan niistä pulmista, joita taidekäsityössä on ratkaistavana. Keraamikko ei voi tuottaa ”vain kahdella kädellä” korkealuokkaisia tuotteita siinä määrin kuin niitä tarvittaisiin. Ajatukset jakaa kisällikoulutuksen kaltaisesti oppia ovat mielestäni varteenotettavia merkittävän pohjois-karjalaisen tuotannon synnyttämisen kannalta.”

Arkkitehti, Juuka 
Oulussa elämäntyönsä tehnyt

Pankinjohtaja ja kiinteistösihteeri, Pirkkala

” Talomme on rakennettu 1900-luvun vaihteessa ja olemme halunneet entisöidä talon ja koko tonttimme miljöön vanhaa perinnettä kunnioittaen ja Museoviraston ohjeiden mukaisesti. Emme löytäneet kaikkia taloomme sopivia valaisimia nykyisiltä valaisinmarkkinoilta. Ihastuimme ainutlaatuiseen valaisintuotantoonne. Valaisimenne luovat nyt kotiimme pehmeää valoa ja ovat jo itsessään taideteoksia. Toivomme, että Suomessa säilyy tulevinakin vuosina näin kauniin valaisintuotannon osaaminen ja saamme nähdä myös mahdolliset uudet valaisin ja suihkulähdemallit.”

Pankinjohtaja ja kiinteistösihteeri
Pirkkala

Agrologi, Kokkola

” Sinikka Häyrisen keraamiset valaisimet sopivat erittäin hyvin vanhojen kalusteiden kanssa sisustustyyliin vanhalla puutaloalueella sijaitsevassa kodissamme , jossa huonekorkeus on 3 m. Ne luovat tunnelmallisen valon tilaan, jossa kuunnellaan musiikkia. On myös huomioitava materiaalin ekologisuus. Pidämme tärkeänä, että tällaisten valaisinten valmistus ja kehitystyö jatkuu.”

Agrologi
Kokkola

Kirjailija, toimittaja, Lontoo

” Sinikka Häyrisen poikkeuksellinen luova lahjakkuus ja kädentaidot tekevät hänestä varteenotettavan keramiikkataiteilijan ei vain Suomessa, vaan myös kansainvälisesti. Hänen työnsä kertovat erehtymättömän varmasta muodontajusta samalla kun niiden toteutus ilmentää tinkimätöntä suhtautumista laatuun. Taiteilijana Sinikka Häyrinen on kokeileva, rohkea ja uutta luova. Käsityöläisenä hän käyttää materiakseen valitsemaa keramiikkaa mestarin ottein. Sinikka Häyrisessä henkilöityy taiteilija ja oman alansa yrittäjä, joka uurastaa määrätietoisesti oman kotiseutunsa hyväksi hyödyntämällä ja elvyttämällä sen kulttuuriperintöä. Opettajana ja esikuvana hän on ollut siirtämässä sitä myös jälkipolville. Hänen kaltaisiaan luovia taiteilijoita ja kädentyön taitajia tulee siksi nähdäkseni rohkaista ja kannustaa.”

Kirjailija, toimittaja
Lontoo

Kunnanjohtaja, Liperi

” Olemme hankkineet kotiimme Sinikka Häyrisen uniikkeja keramiikkavalaisimia ja olleet niihin erittäin tyytyväisiä. Tänä päivänä ihmiset panostavat entistä enemmän sisutukseen ja sisutuksessa erityisesti spesifeihin, yksilöllisiin ratkaisuihin. Sinikka Häyrisen keramiikkavalaisimet ovat mielestämme tärkeä lisä ja karjalainen vaihtoehto valaisinmarkkinoitten suppeille valikoimille. Keraaminen kädentaito ei ole itsestään selvyys ja varsinkin Sinikka Häyrisen tuotevalikoimassa olevat tuotteet ovat erityisen ammattitaidon ja vuosia kestäneiden kokeilujen, tutkimuksen tuotekehityksen tulosta. Tällaiselle erityisosaamiselle tulee turvata jatkuvuus ja edellytykset taidon siirtämiselle.”

Kunnanjohtaja
Liperi

Erityisopettaja ja hammaslääkäri, Imatra

” Eivät kaikki ole kristallikruunu- tai muovilamppuihmisiä. Olisi murheellista, jos tuommoinen kehittämäsi taitaminen ei saisi jatkua – eihän missään maailmassa ole nähtävissä sinun tuotteittesi kaltaisia. Paitsi että ovat upeaa taidetta, ne ovat myös jokapäiväiseen käyttöön luotuja taide-esineitä – ehkä sitä voi elää ilman suihkulähdettä, mutta enpä ole nähnyt asumusta, jossa ei olisi lamppuja. Toisaalta ajattelen työllistävää vaikutusta…”

Erityisopettaja ja hammaslääkäri
Imatra

Aluemyyntipäällikkö, Jyväskylä/Helsinki

” Työnne sopivat mielestäni mihin tahansa edustustilaan ja yksityiskotiin valon ja kauneuden tuojiksi. Olen matkustellut vuosien varrella työni ja yksityiselämäni puitteissa eri puolilla maailmaa. Työnne jäävät mieleen omaleimaisuudellaan. Toivon jatkuvuutta elämäntyöllenne ja mahdollisuutta siirtää osaamistanne eteenpäin. Olen toiminut 23 vuotta erilaisissa vastuullisissa myynnin ja markkinoinnin tehtävissä.”

Aluemyyntipäällikkö
Jyväskylä, Helsinki

Hotellinjohtaja, Saariselkä

” Olen löytänyt Sinikka Häyrisen ja hänen uniikkikeramiikkansa vuonna 1985. Valitsimme turkulaisen arkkitehdin kanssa hänen uniikkivalaisimensa päävalaisimiksi uuteen 120 paikkaiseen keloravintolaamme Saariselällä. Noista ajoista lähtien olemme käyttäneet hänen keramiikkaansa hotellimme eri ravintoloissa (2), kabineteissa (3), majoitustiloissa (39 kelomajaa) ja maailman suurimman savusaunan kahdessa isossa puku/lepohuoneessa. Vuosien mittaan valaisimia on kertynyt kaikkiaan pari, kolme sataa. Asiakkaistamme on 98 % ulkomaalaisia ympäri maailmaa, Australiasta Amerikkaan. Sinikka Häyrisen ja juukalaisten maine korkeatasoisina taidekäsityöläisinä tunnetaan jo laajalti kansainvälisesti. On erittäin tärkeää saada tällaisille ainutlaatuisille tuotteille lisää tekijöitä; taata työn ja työtapojen siirtyminen tulevaisuuteen uusille tekijöille ja taitajille. Se on välttämätöntä kulttuurimme säilyttämiseksi. Tämä on mielestäni mahdollista ainoastaan herättämällä henkiin vanha, hyväksi todettu KISÄLLIJÄRJESTELMÄ. Siihen taas tarvitsemme yhteiskunnan voimakasta mukaantuloa! Ja sitten MARKKINOINTIA! ”

Hotellinjohtaja
Saariselkä

www.kakslauttanen.fi
www.santasresort.fi

Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja, Koli

” Sinikka Häyrinen on osannut tuoda esille omaa käsityökulttuuriin liittyvää osaamistaan matkailijoille niin paikan päällä Kolilla kuin markkinointitapahtumassa Pietarissa. Häyrisen työt täydentävät erinomaisesti Kolin alueen palveluja. Hänen työnsä paitsi sopivat sisustukseksi Kolin alueen loma-asuntoihin, ne ovat myös malliesimerkki paikallisesta osaamisesta ja erikoisuuksista, joita monet Kolin alueen matkailijoista hakevat. Siten ne tuottavat iloa tänne saapuville. Kolin matkailuyhdistyksen näkökulmasta Häyrisen kanssa tehty työ on rikastuttanut Kolin alueen tarjontaa matkailijoille. Toivon, että Häyrisen toiminta käsityötuotteiden kehittäjänä ja tekijänä sekä positiivisena matkailun mannekiinina jatkuu mahdollisimman pitkään. Samoin toivon, että hänen kehittelemiään tuotteita nähdään markkinoilla entistä enemmän.”

Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja
Koli

Teollisuusneuvos, Juuka

” Muutama vuosi sitten Saariselälle valmistunut kelomajamme on saanut kiitosta sisustuksellaan, jonka kiintopisteinä ovat Sinikka Häyrisen keramiikkavalaisimet. Vieraamme ovat ihastelleet ja kyselleet niiden tekijää. Olemme ylpeitä niiden muodostamasta valosta ja värimaailmasta. Toivomme, että hän voisi toteuttaa ystäviemmekin tulevia toiveita.”

Teollisuusneuvos
Juuka

Sisustusneuvoja ja kouluttaja, Helsinki

” Olen ollut aivan ihastuksissani Sinikka Häyrisen uniikista valaisimesta, joka löysi tosi ihanan paikan kodissani. Se on ilahduttanut ja ihastuttanut monia. Haluan sanoa, että tällaiset käsintehdyt taideteokset ovat vertaansa vailla ja niille löytyy aina kysyntää vaihtoehtona standardeille.”

Sisustusneuvoja ja kouluttaja
Helsinki

Entinen KTM:n johtaja, Vaasa

” Sinikka Häyrisen ajatus taidekäsityön ja alan yrittäjyyden lisäämisestä Juuan alueella on mitä kannatettavin. Antaahan hän itse tulevien käsityöläisten käyttöön yrittäjäkokemuksensa lisäksi omat taidokkaat ja viehättävät mallinsa.

Perustelen esitystäni seuraavasti:

1. Eräillä taantuvilla alueilla Australiassa ja Pohjoismaissa on havaittu, että myönteisen kehityksen vauhdittamisessa ja negatiivisen kehityskierteen katkaisemisessa saattaa olla apua henkilöistä, jotka haluavat, että heidän alueensa kehittyy ja ovat valmiita tukemaan kaikkia uusia kehittämisideoita. Nämä ns. yhteisöyrittäjät ovat aloittaneet tai organisoineet kunnassaan sellaisen kehittämisprosessin, jonka seurauksena kuntalaisten identiteetti ja usko omiin mahdollisuuksiin vahvistuu ja kuntaan syntyy uutta yritystoimintaa. Kokemukset ovat olleet varsin rohkaisevia. Ruotsissa ovat tällaisesta esimerkkinä Malerås, Pilgrimstad ja Söderhamn. Maleråsin yhteisöyrittäjä Mats Jonasson sai kunnassa aikaan myönteisen taideteollisen kehityksen. Esimerkiksi Kosta Boda on nykyisin kansainvälisesti tunnettu brändi. Myös Maleråsissa valmistetut suuret, koboltinsiniset vadit ja kulhot tunnetaan laajalti. Suomessa taas Korsnäsin kunta, jonka kehitys lähti Outokumpu Oy:n kaivostoiminnan lopettamisen jälkeen myönteiseen nousuun suureksi osaksi kunnassa toimineen yhteisöyrittäjän ansiosta.. Kunnassa on kai nykyisin Suomen alhaisin työttömyysaste runsaasta pienyrittäjyydestä johtuen. Sinikka Häyrinen on mielestäni tällainen yhteisöyrittäjä jota yhteiskunnan kannattaa tukea.

2. Mallioppiminen on yrittäjyyttä koskevissa tutkimuksissa todettu vahvaksi keinoksi kun halutaan lisää yrittäjiä jollekin alueelle. Juuassa on vain ollut kovin vähän sellaisia pienyrittäjiä, joista voisi mallia ottaa. Nyt on yksi, joka haluaa siirtää taitojaan halukkaille jatkajille.

3.Vapaa-ajan asuminen on Suomessa yleistä. Varallisuuden lisääntyessä ovat myös asumusten sisustukseen liittyvät investoinnit kasvamassa. Sinikka Häyrisen valaisimet sopivat erinomaisesti paitsi vakituisten asuntojen, myös ja erityisesti vapaa-ajan asuntojen varustukseen.

4. Sinikka Häyrisellä on jo kokemusta ja näyttöä tieto-taidon siirtämisessä.

5. Käsityöhön perustuva valmistus ja pienet valmistusmäärät asettavat omat rajoituksensa mainittujen valaisimien markkinoinnille, mutta tällaisilla valaisimilla voisi käsittääkseni olla kysyntää myös ulkomailla, kuten Maleråsin pienestä alkanut esimerkki osoittaa.”

Kauppatieteen tohtori
entinen KTM:n johtaja, Vaasa

Useita allekirjoittajia

” Olemme hankkineet kotiimme Sinikka Häyrisen uniikkeja keramiikkavalaisimia ja -valaisinryhmiä ja olleet niihin erittäin tyytyväisiä. Varsinkin viime vuosien korkeita huonetiloja suosiva arkkitehtuuri on haasteellista valaistussuunnittelulle. Sinikka Häyrisen keramiikkavalaisimet ovat mielestämme tärkeä lisä ja karjalainen vaihtoehto valaisinmarkkinoitten suppeille valikoimille. Toivomme, että hänelle luotaisiin mahdollisuus aputyövoiman ja työnsä jatkajien kouluttamiseen haluamallaan tavalla.”

Valokuvaaja ja pastori, Heinola
Sivistystoimenjohtaja ja rehtori, Nurmo
Hammaslääkäripariskunta, Lapua
Matkailualan yrittäjä, Asikkala
Toimitusjohtaja, Jyväskylä
Toimitusjohtaja, Tampere

Sinikka Häyrinen / Sinikan savikamari